Julkaistu: 4.9.2024
Aihepiiri: Blogi
Lotta Forssell
Mitä tapahtuu, kun kaksisataa ammattilaista kokoontuu syyskuisena maanantaiaamuna keskustelemaan uusiutuvan energian luontovaikutuksista WEC Finlandin yhteistyökumppanien kanssa järjestämään ”Luonnonvoimaa – uusiutuvaa energiaa luonnon ehdoilla” tilaisuudessa? Ainakin tilaisuuden osallistujat oppivat uutta toisiltaan. Yleensä tieto lisää tuskaa, mutta tuntui että tässä tilaisuudessa luotiin uskoa tulevaisuuteen.
Julkisessa keskustelussa energia-alan toimijat eivät yleensä ole saaneet ainakaan positiivista tunnustusta toimistaan biodiversiteetin vaalimiseksi oli hienoa nähdä kuinka sekä suurissa, että pienissä yrityksissä tehdään toimia omien luontovaikutusten tunnistamiseksi, vaikutusten minimoimiseksi uusissa investoinneissa ja mahdollisten vaikutusten kompensoimiseksi.
Uskoa tulevaisuuteen toi myös se, kuinka ilmastonmuutoksen osalta asiat ovat kehittyneet. On hienoa huomata, kuinka kahden vuosikymmenen aikana ilmastonmuutos ja ilmastopäästöjen haaste siirtyi ilmastotutkijoiden pöydältä valtioiden ja yritysten tavoitteisiin. Ilmastopäästöille on luotu aidot vähennystavoitteet, hinta ja markkinat. Näiden toimien myötä esimerkiksi energiasektorilla päästöt on tänä aikana Suomessa puolitettu, sähköntuotannosta jo yli 90% tehdään hiilidioksidipäästöttömillä lähteillä ja lämmöntuotannossakin kehityssuunta on sama.
Sitten herää kysymys, voidaanko sama kehitys saada aikaan luontoarvojen ja luonnon monimuotoisuuden suhteen. Monelle liiketoimintajohtajalle jo biodiversiteetti käsitteenä on epäselvä ja luontoarvojen mittarointi vierasta. Ilmastotöiden osalta tämä kehitys vaati korkean tason sitoutumisen sekä yrityksissä että poliittisessa johdossa. Nyt haasteena on siis viedä tämäkin teema tutkijoiden pöydältä yritysten hallituksiin – poliittisella agendalla se jo onkin. Itse insinöörikoulun kasvattina oli jopa pienoinen yllätys, että suurin osa tilaisuuden puhujistakin oli insinööri- tai kauppatiedetaustaisia – tämä ei siis ole vain biologien asia.
Tapahtumasta oli minulle, ja keskustelujen perusteella ainakin muutamalle muullekin osallistujalle, kotiin viemisinä uskoa tulevaisuuteen, mutta myös pohdittavaa. Omat ajatukseni tiivistän ”kolmeen ponttiin”:
- Konkreettisia toimia luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi tehdään jo nyt sekä isossa että pienessä mittakaavassa.
- Uskottavia malleja vaikutusten ja toimien mittarointiin tarvitaan, jotta tämä teema saadaan yritysten ylimmän johdon strategiselle agendalle.
- Eri toimijoiden kesken tarvitaan avointa ja ratkaisukeskeistä yhteistyötä mukaan lukien julkisia ja yksityisiä rahoitusmalleja, sekä luonnonarvomarkkinoiden luomista.
Lotta Forssell
WEC Finland hallituksen jäsen, markkinointi- ja viestintäjohtaja, Valmet sellu ja energia