Venäjällä suhtautuminen ilmastonmuutokseen muuttui yhdessä yössä – mistä muutos sai alkunsa ja mitä se tarkoittaa venäläiselle energiateollisuudelle? Katso Mikko Hietikon alustus aiheesta

Ilmastohuolet ja vähähiilisyyssuunnitelmat ovat tulleet viimeisen vuoden aikana Venäjällä osaksi julkista keskustelua. Muutos suhtautumisessa ilmastonmuutokseen sai alkunsa presidentti Vladimir Putinin puheesta. Puheen jälkeen hiilijalanjäljen pienentämisen tarvetta ei ole enää kyseenalaistettu, toisin kuin aiemmin.

Poliittisen diskurssin muutoksen myötä myös toimintatavat niin elinkeinoelämässä kuin hallinnossa ovat uudistuneet vauhdilla, kertoo Mikko Hietikko WEC Finlandin syyskokouksessa pitämässään alustuksessa.

-Muutos tapahtui kuin yhdessä yössä, Suomen Moskovan-suurlähetystössä eritysasiantuntijana työskentelevä Hietikko sanoo.

Putinin puheen taustalla vaikutti venäläisten energiayhtiöiden asiakaskato. Ennusteet hiilivetyjen kysynnän laskemisesta sekä suunnitteilla olevat hiilitullit vaikuttavat maan kansantalouteen niin merkittävästi, ettei vähäpäästöisyyssuunnitelmia olisi voinut jättää tekemättä.

Vastaavasti Hietikko tunnistaa Yhdysvaltojen ilmastopolitiikan vaikuttaneen muutoksen taustalla. Silti käsitys pakosta reagoida käsillä olevaan ilmastokriisiin tuli Hietikon mukaan verrattain myöhään.

Mitä käännös politiikassa tarkoittaa maan energiateollisuudelle? Entä johtaako jäljet maakaasun korkeasta hinnasta Putiniin ja Venäjän ulkopoliittiseen nollasummapeliin? Katso Mikko Hietikon alustus tämän linkin takaa.