Patrick Lees
Maakomiteoiden tapaamisen järjesti tänä vuonna Turkin maakomitea, World Energy Council Türkiye. Tapaamisen tarkoituksena itselleni oli tärkeintä ymmärtää, missä Euroopassa mennään energiamurroksen osalta. Tilaisuudessa oli monipuolisesti paikalla edustajia mm. Turkista, Isosta-Britanniasta, Saksasta, Romaniasta, Italiasta, Sveitsistä, Itävallasta, Portugalista ja Espanjasta. Pääsimme yhdessä nostamaan esille paitsi Suomen ja Pohjoismaiden edistymistä vihreän siirtymän osalta, myös Pohjoismaiden ja Baltian toiveita järjestön toiminnan kehittämiseksi.
Jo tilaisuuden ensimmäisten puheenvuorojen aikana kävi selväksi, että Euroopassa on energiatrilemman ympäristö- ja kestävyyskulmasta (hiilineutraalisuustavoitteiden asettamisesta) siirrytty — ainakin väliaikaisesti — selkeästi kohti turvallisuuskulmaa (energy security). Tämä suuntaus tuli kaikkien osallistujien suusta. Energiajohtajien näkemyksiä esiin nostavan Issues Monitor 2025 -tutkimuksen tärkeimpiä esiin nousseita signaaleja energiasiirtymän osalta olivat energian toimitusvarmuuden lisäksi sähkön hintavaihtelut, verkkokapasiteetti ja -rajoitukset, tekoälyn eksponentiaalinen kasvu sekä kriittisten mineraalien arvoketju; ei sinänsä uusi teemoja meidän kansallisissa keskusteluissa.
Vaikka kyseessä oli Euroopan alueellinen tapahtuma, kävimme paljon keskustelua siitä, mitä Eurooppa voisi oppia muilta mantereilta. Henkilökohtaisesti itselleni mielenkiintoisin keskustelu käytiin muiden maiden maakomiteoiden hallitusten puheenjohtajien kanssa pienemmässä ryhmässä. Energiasiirtymään liittyvän signaalialustuksen jälkeen kävimme yhdessä rehellisen ja avoimen dialogin maailman energiajärjestön (WECin) suunnasta ja tulevaisuudesta; missä olemme vahvoja, missä voimme parantaa ja mikä on WECin kontribuutio energiakentän keskustelussa, jossa on runsaudenpulaa eri komiteoista ja järjestöistä. Vaikka jokainen maakomitea keskittyykin omalla markkina-alueellaan omiin vahvuuksiinsa, oli tärkeää keskustella myös siitä, miten voimme auttaa toisiamme ja vahvistaa entisestään maakomiteoiden välistä yhteistyötä; WEC:in kilpailuetu on riippumattomuus ja uniikki verkosto keskeisiä energiantoimijoita kaikilla mantereilla.
Oli virkistävää myös käydä itsekriittinen keskustelu maiden välisestä yhteistyöstä, ja toivottavasti voimme tämän myötä myös tuoda oppeja muilta markkinoilta; on tärkeää hyödyntää meidän vahvaa globaalia verkostoa myös kansallisessa toiminnassa. Energiapäivän osalta pyrimme tätä jo konkreettisesti tuomaan esille, ja tulemmekin näkemään entistä kansainvälisemmän ohjelman tämän vuoden syksyllä, toivottavasti näemme siellä!

Patrick Lees
World Energy Council Finlandin hallituksen varapuheenjohtaja