Ajankohtaisia näkymiä energiatehokkuuteen — onko energiatehokkuuden parantaminen vaikuttavin tapa vähentää hiilidioksidipäästöjä?

Tapahtumapaikka
ABB Oy, Tellus-talo
Valimopolku 4, Helsinki

Päiväys ja aika
08.02.2023
09:00 – 11:00

Energiatehokkuutta on esitetty yhdeksi tehokkaimmista ilmastonmuutoksen vastaisista työkaluista. Teema ei kuitenkaan nouse samalla tavalla otsikoihin, kuin monet muut energian tuotantoon ja käyttöön liittyvät aiheet. On silti selvää, että energian käytön vähentäminen on välttämätöntä, jos aiomme päästä Pariisin sopimuksen tavoitteisiin.

Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n mukaan energiatehokkuuden lisäämisen tulisi olla ensimmäinen ja tärkein keino nykyisen energiakriisin ratkomiseksi. Järjestön mukaan energiatehokkuus on nopein ja halvin tapa vastata huoltovarmuuteen sekä ympäristön ja talouden haasteisiin. EU onkin nostanut energiatehokkuusdirektiiviin sisältyvää energiatehokkuustavoitetta vastauksena energian tarjonnan supistumiseen.

Mutta onko energiatehokkuudessa lopulta kyse vain energian loppukäytön määrän vähentämisestä? Entä miten energiatehokkuutta toteutetaan käytännössä? Pystyykö Suomi viestimään omista erityistarpeistaan EU-päättäjille, ja miten energiatehokkuusdirektiivin päällekkäisyydet muiden direktiivien kanssa saadaan oiottua? Entä miten yritykset saadaan mukaan toteuttamaan omia energiatehokkuustoimiaan?

Teknologiat, joita energiatehokkuuden parantamiseen tarvitaan, ovat jo olemassa ja käytössä. Esimerkiksi energiatehokkaat taajuusmuuttajat ja moottorit tarjoavat merkittäviä mahdollisuuksia vähentää kasvihuonekaasupäästöjä energiateollisuudessa. ABB kannustaa sidosryhmiään Energy Efficiency Movementin merkeissä yhteistyöhön, jotta maailmassa aikaansaadaan kokonaisvaltainen energiankäytön muutos.

Tule kuulemaan ja keskustelemaan energiatehokkuudesta WEC Finlandin ja ABB:n yhteistyötilaisuuteen keskiviikkona 8.2. klo 09–11. Tapahtuma järjestetään ABB:n tiloissa Tellus-talossa osoitteessa Valimopolku 4.

Tilaisuus alkaa yhteisellä aamiaisella. Halukkaille on tarjolla myös lounas keskusteluiden päätyttyä.

Voit ladata tapahtumassa käytetyt esitykset tästä linkistä.

Ohjelma

08:30 Ovet ja aamiainen

09:00 Tervetuloa
Kati Ruohomäki, johtava asiantuntija, Elinkeinoelämän keskusliitto EK

09:05 Energiatehokkuus on avain kilpailukyvyn ylläpitämiseen
Pekka Tiitinen, toimitusjohtaja, ABB Suomi

09:15 EU:n energiatehokkuusdirektiivi EED uudistuu
Kati Ruohomäki, johtava asiantuntija, Elinkeinoelämän keskusliitto EK

09:35 Yritysnäkökulma energiatehokkuusdirektiiviin
Timo Arponen, johtava asiantuntija, Helen

09:55 Energiatehokkuutta toteutetaan energiatehokkuussopimuksilla – mistä niissä on kyse?
Ulla Suomi, johtaja, Motiva

10:15 Teollisuuden energiatehokkuus energiamarkkinoiden myllerryksessä
Mikko Lepistö,Energy Manager, SSAB

10:45 Yleisökysymykset

11:00 Tilaisuus päättyy

Voit ilmoittautua tilaisuuteen täyttämällä alla olevan lomakeen. Osallistuminen on kaikille avoin ja ilmainen.

Ilmoittautumisen jälkeen voit lisätä tilaisuuden kalenteriisi painamalla tästä.