Mukana uutena jäsenenä Maailman energianeuvoston tapaamisessa

Ilona Välimaa

 

Maailman energianeuvosto kokoontui toukokuun puolessa välissä Lontoossa. Itselleni tarjoutui tilaisuus päästä mukaan tapaamiseen, kun tulin valituksi huhtikuussa Maailman energianeuvoston sadasta nuoresta energia-alan ammattilaisesta koostuvaan Huomisen energiajohtajat -ohjelmaan (Future Energy Leaders, FEL-100). Lontoon tapaaminen oli ensimmäinen tilaisuus päästä tutustumaan Maailman energianeuvoston toimintaan ja erityisesti uusiin kollegoihini, joten totta kai tartuin tilaisuuteen ja suuntasin paikanpäälle.

Lontoon tapaaminen oli kaksipäiväinen: molempina päivinä pääsimme osallistumaan energianeuvoston ohjelma-, viestintä- ja strategia- sekä tutkimuskomiteoiden kokouksiin ja työpajoihin. Kokouksissa pääsi seuraamaan komiteoiden toimintaa lähietäisyydeltä ja ymmärtämään uutena jäsenenä koko energianeuvoston toimintaa paremmin. Työpajasta itselleni jäi erityisesti mieleen keskustelu energiantuotantojärjestelmien vastustuskyvystä, eli niin sanotusta resilienssistä sään ääri-ilmiöiden ja digitaalisten hyökkäysten yleistyessä.

Toisena päivänä oli ohjelmassa edellä mainittujen lisäksi FEL-100 -ohjelman oma tapaaminen. Tässä tapaamisessa tapahtui myös hallituksenvaihdos, kun suomalainen Pirjo Jantunen Heleniltä luovutti puheenjohtajuuden portugalilaiselle Nuno Silvalle Efacecistä.  Kokouksessa käsiteltiin myös FEL-100 -ohjelman tulevaa vuotta, tavoitteita sekä työkaluja niiden toteuttamiseen.

Tärkeässä roolissa näiden kahden päivän aika olivat myös mielenkiintoiset keskustelut ja tapaamiset taukojen aikana, eli se paljon puhuttu verkostoituminen. Kahvin lomassa pääsi uppoutumaan keskusteluihin koko Energianeuvoston jäsenten laajan skaalan kanssa. Oma näkökulmani energiaan on hyvin pohjoismaisesti painottunut, joten esimerkiksi keskustelut Kaliforniassa asetetusta uudesta määräyksestä, jonka mukaan jokaiseen uuteen taloon tulee asentaa aurinkopaneeli tai sähkönsiirron erityispiirteistä Uudessa-Seelannissa, olivat mieltä avartavia ja erittäin mielenkiintoisia.

Kirjoitin FEL-100 -hakemukseeni päällimmäiseksi syyksi sen, että haluan saada energiannäkökulmasta paremman kokonaiskuvan maailmasta. Vaikka työskentelen konsultointipuolella, jossa työnkuvani, energiamuodot ja projektit vaihtelevat paljon, on se silti kokonaisuuteen nähden kapea osa valtavan laajaa energiamaailmaa. Lontoossa tapasin jo monta asiantuntijaa energian osa-alueilta, joiden olemassaolo ei välttämättä ollut edes tullut mieleeni aiemmin.  Tältä pohjalta on siis hienoa aloittaa ensimmäinen vuoteni FEL-100 -ohjelmassa ja yhteistyö Maailman energianeuvostoon kuuluvien eri ikäisten ja taustaisten asiantuntijoiden kanssa.

Kirjoittaja  työskentelee ÅF:llä ympäristöasiantuntijana erilaisten energia-alan projektien parissa. Hän on koulutukseltaan meri- ja ympäristöbiologi. Ilona Välimaa valittiin huhtikuussa mukaan maailmanlaajuiseen Future Energy Leaders -ohjelmaan, joka energia-alan ammattilaisille suunnattu verkosto ja jonka tavoitteena on kehittää jäsentensä osaamista ja näkemyksiä, auttaa heitä verkostoitumaan sekä kasvattaa energia-alan johtajia.

 

Tapaaminen järjestettiin finanssikeskustassa sijaitsevassa spiraalimaisessa Gherkin-rakennuksessa. Mukana oli WEC:n jäseniä ympäri maailmaa.

WEC:n pääsihteeri Christoph Frei (oikealla) kiitti Future Energy Leadersin väistyvää hallitusta  heidän antaessaan ohjat uudelle hallitukselle. Kuvassa vasemmalta Janelle Spencer (Central Bank of Trinidad and Tobago), sihteeri Filipe Mota da Silva (Tata Consultancy) ja puheenjohtaja Pirjo Jantunen (Helen).

Tapaamisessa riitti ihmisiä energiakentän koko laajuudelta ja mielenkiintoisia aiheita keskustelulle.

Suomesta Lontoon tapaamiseen osallistuivat Future Energy Leadersin entinen puheenjohtaja Pirjo Jantunen Heleniltä (vasen), WEC Finlandin toiminnanjohtaja Helena Kivi-Koskinen ja tänä vuonna Future Energy Leaders ohjelmaan valittu Ilona Välimaa ÅF:ltä.

Kuvat: World Energy Council 2018