Lotta Forssell
Helmikuussa 2025 yli 300 henkilöä kokoontui WEC Finlandin, Steady Energyn ja Energiateollisuuden ydinvoimatoimikunnan järjestämään Ydinvoima Suomessa ja Euroopassa -tilaisuuteen. Noin puolet osallistujista täyttivät Oodin Maijansalin ja puolet seurasivat tapahtumaa etäyhteydellä.
Tilaisuudessa kuultiin positiivisia näkemyksiä ydinvoiman, ja erityisesti pienydinvoiman, tulevaisuudesta Ruotsissa, Puolassa ja Ranskassa – Suomea unohtamatta.
Teollisuusneuvos Petteri Kuuva Työ- ja elinkeinoministeriöstä esitteli ydinvoiman asemaa Suomessa ja valotti verhoa pian valmistuvasta hallituksen Energia- ja ilmastostrategiasta. Hiljattain julkaistuissa politiikkaskenaariossa ennustetaan myös ydinenergian kasvua. Kuuvan mukaan ohjaava kysymys markkinoiden kehittymisessä on puhtaan teknologian ns. muna-kana-ilmiö – uutta sähköntuotantoa syntyy, jos sille on kysyntää, ja tämä toisaalta riippuu vahvasti uusista puhtaan teknologian investoinneista, jotka myös edellyttävät näille tuotteille loppukysyntää.
Suomessa näyttääkin olevan käynnissä useita hankkeita sekä nykyisten ydinvoimaloiden tehonkorotuksista, että uusista pienten modulaaristen ydinvoimaloiden rakentamisesta. Omia suunnitelmiaan ja näkemyksiään tapahtumassa esittelivät, Fortum, Helen ja Steady Energy.
Tilaisuuden lopuksi Suomen ydinvoimapolitiikkaa puitiin kansanedustajapaneelissa, jossa kokoomuksen, perussuomalaisten, sosiaalidemokraattien ja vihreiden edustajat vastasivat VTT:n, TVO:n ja Kuopion Energian esittämiin teemoihin, ja toivat esille omat kantansa. Edustajat kannattivat yksimielisesti ydinvoiman lisärakentamista – myös sitä, että pienydinvoimaa rakennettaisiin omaan kotikaupunkiin. Paneelissa eniten tunteita hallituksen ja opposition edustajien välille tuntuikin nostavan kysymys mahdollisesta ydinvoimalle maksettavasta tuotantotuesta.
Kun paikalla on energia-alan ammattilaisia ei ole varmastikaan suuri yllätys, että tilaisuudessa oli erittäin positiivinen näkemys ydinvoimasta. Toki huoliakin nostettiin esille, erityisesti investointien rahoituksesta ja luvituksen sujuvoittamisesta. Omasta mielestäni parasta keskustelussa tuntui olevan se, että toisin kuin ainakin vielä vuosituhannen alussa, ydinvoimasta keskusteltiin monipuolisesti asiaperusteisesti eikä tunnepohjaisesti. Tällä otannalla voidaan siis sanoa, ettei ydinvoima ole enää poliittinen kysymys, mutta pelkäänpä, että ihan näköetäisyydellä Oodista asiasta saatetaan olla toistakin mieltä.

Lotta Forssell
WEC Finland hallituksen jäsen, markkinointi- ja viestintäjohtaja, Valmet sellu ja energia