World Energy Pulse: Energia-alan johtajat näkevät COP28-ilmastokokouksen kriittisenä käännekohtana

Kyselyn tulokset paljastavat, että energia-alan johtajat jakavat yhteisen käsityksen COP28-ilmastokokouksen keskeisestä roolista ilmastotavoitteiden saavuttamisessa ja tunnistavat kiireellisen tarpeen siirtyä kestäviin energialähteisiin.

Kansainvälinen World Energy Council on julkaissut World Energy Pulse -kyselyn tulokset. Kyselyn tarkoituksena on kuvata energia-alan johtajien ajankohtaisia asenteita energiasiirtymää kohtaan.

Kansainväliset energia-alan johtajat näkevät COP28-ilmastokokouksen kriittisenä mahdollisuutena nettonolla-tavoitteen saavuttamiseksi, mutta samanaikaisesti he ilmaisevat huolensa siitä, että passiivinen enemmistö voi hidastaa vaadittavaa energiasiirtymää. Vastaajat korostavat ilmastokokouksen merkitystä tavoitteiden saavuttamisessa ja tunnistavat kiireellisen tarpeen siirtyä kestäviin energialähteisiin.

Kyselyn tulokset paljastavat, että energia-alan johtajat ympäri maailmaa jakavat yhteisen tavoitteen saavuttaa hiilidioksidipäästöjen nettonolla-tavoite vuoteen 2050 mennessä. Tavoitteen toteutuminen vaatii hiilidioksidipäästöjen poistamista tai luotettavaa kompensointia vuoteen 2050 mennessä. Samalla he tiedostavat energiasiirtymän prosessien hitauden ja nostavat esiin ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutuvien systeemien ja strategioiden kehittämisen tarpeen.

COP28:n jälkeisen ajan koordinaation ja yhteistyön kehittäminen eri toimijoiden välillä korostuu tavoitteiden saavuttamisessa. Vain neljäsosa vastaajista uskoo kokouksen toimivan merkittävänä katalysaattorina alueellisille energiasiirtymille, mikä osoittaa yhteistyön ja koordinaation puutteen mahdollisuuden nousta energiasiirtymän pullonkaulaksi.

Alueelliset erot koetuissa energiasiirtymän riskeissä ovat selkeitä. Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa yhteiskunnallinen osallistuminen ja luottamuspula ovat suurimpia haasteita, kun taas Afrikassa ja Lähi-idässä keskitytään energia-vesi-ruoka -liittymäpintoihin. Kriittisten mineraalien saatavuus nousi puolestaan esiin merkittävänä riskinä Euroopassa ja Lähi-idässä. Energiajohtajat näkevät politiikkakehykset keskeisinä välineinä hallita energiaturvallisuuden, saavutettavuuden ja kestävyyden haasteita, mutta ovat huolissaan siitä, etteivät markkina- ja politiikkasignaalit tue riittävästi pääoman uudelleenallokointia vähähiiliseen energiaan.

Eri alueiden valmius energiahäiriöihin, kuten saavutettavuuteen ja energiajärjestelmän kustannuksiin vaihtelee. Erityisesti Latinalaisessa Amerikassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa varaudutaan ilmastonmuutoksen fyysisiin vaikutuksiin, kun taas Euroopassa, Lähi-idässä ja Afrikassa keskitytään varautumaan energiantoimitusshokkeihin. Globaalit toimitusketjuhäiriöt ovat myös yleinen huolenaihe.

Kyselyn yhteenveto on, että energiajohtajat eri puolilta maailmaa jakavat yhteisen käsityksen COP28-ilmastokokouksen keskeisestä roolista ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Samalla he tunnistavat alueellisten erojen merkityksen energiasiirtymäprosesseissa, mikä nostaa esiin siirtymän oikeudenmukaisuuden huomioimisen tärkeyden. Energiajohtajat korostavat, että kunkin alueen ainutlaatuiset tarpeet ja haasteet on otettava huomioon kestävän energiatulevaisuuden suunnittelussa.

Voit lukea kansainvälisen World Energy Councilin tiedotteen ja ladata kyselyn tulokset täältä.