Espooseen nousee Suomen ensimmäinen luomuydinlämpölaitos

Siis mitä, onko uutinen kenties mennyt ohi? Eihän eduskunta ole myöntänyt edes uutta periaatepäätöstä!  Eikä Otaniemeen suunniteltu laitos tarkkaan ottaen edes nouse vaan se laskee – aina seitsemän kilometriin syvyyteen saakka.

Kyseessä on tietysti paljon myönteistä huomiota herättänyt ST1:n ja Fortumin yhdessä toteuttama ”geolämpölaitoksen” prototyyppi. Esimerkiksi YLE uutisoi hiljattain, että koeporausten tulokset ovat olleet hankkeen toteuttajien mukaan myönteisiä, joten hankkeessa edetään seuraavaan vaiheeseen.

Kuva: ST1

Laitoksen toimintaperiaate on hyvin yksinkertainen. Maahan porataan seitsemän kilometrin syvyyteen reikä (noin syvällä kallioperän lämpötila on jo reilusti yli sata astetta). Poraamisen jälkeen kallioon tehdään paineen avulla säröjä, jonka läpi vesi voi virrata. Porataan toinen reikä jonka kautta säröjen läpi kulkeva vesi palaa kuumenneena takaisin maan pinnalle. Kierroksen jälkeen lämpö otetaan talteen ja syötetään Espoon kaukolämpöverkkoon. Tietääkseni sama vesi jatkaa sen jälkeen kiertoaan takaisin maan uumeniin.

Vaikka kyseiseen hankkeeseen liittyy vielä epävarmuuksia, on se mielestäni hieno esimerkki uusista innovaatioista kaukolämpöalalla, jonka hyödyntämisessä Suomi on muutenkin yksi maailman johtavista maista.

Luomuydinlämpöä?

Oletko tosin koskaan miettinyt mitä hankkeessa hyödynnettävä ”geolämpö” on? Se syntyy enimmäkseen, kun maankuoressa olevat radioaktiiviset aineet hajoavat ja tuottavat ”sivutuotteenaan” lämpöä. Prosessi on täysin ”luonnonmukainen” ja tapahtuisi itsestään, hyödynsimme siitä syntyvää lämpöä tai emme.

Prosessi on periaatteessa sama, jolla tavallisissa ydinvoimalaitoksissa (kaiketi sitten ”tehotuotettu”) fissiolämpö syntyy. Ydinvoimalaitoksella lämpöä synnyttävää radioaktiivista hajoamista ainoastaan vauhditetaan ylläpitämällä hallittua ketjureaktiota.

Toivon kovasti, että lämmön alkuperä ei saa kaupunkilaisia suhtautumaan tähän päästöttömään energiaan epäillen. No, ehkä pelkoni on liioiteltua. Onhan nykyään muodikasta suhtautua tehotuotantoon epäluuloisesti ja suosia luomua. Voisiko Espoon geolämmölle hankkia jopa joutsenmerkin tai luomuleiman?

 

3 Responses artikkeliin “Espooseen nousee Suomen ensimmäinen luomuydinlämpölaitos”

  1. Hys hys! Hiljaa säteilystä! Juuri tämmöinen artikkeli saa kaupunkilaiset suhtautumaan tähän energiaan epäillen. Parempi antaa ihmisten vaan nauttia lämmöstä. Kaikenlainen säteily koetaan pelottavana. Tieto lisää tuskaa.

    Tai ehkäpä tämä herättää ihmiset ajattelemaan. He oivaltavat, että esimerkiksi ydinjätteen loppusijoittaminen vakaaseen kallioperään ei olekaan niin ”luonnotonta”. Tapahtuuhan radioaktiivista puoliintumista maaperässä luonnostaan koko ajan.

    Toivon onnea ja menestystä geotermiselle lämmölle se saattaa olla Suomen olosuhteissa paljon toimivampi vaihtoehto kuin aurinko- ja tuulivoima, mikäli homma saadaan toimimaan. Aurinkoa ja tuulta on harvemmin saatavilla, kun tarve talven pimeillä sekä seisovilla pakkasilla olisi kaikkein kovin. Lisäksi geotermisen energian käyttöä voidaan tarvittaessa säätää toisin kuin aurinko- ja tuulivoimaa.

  2. ”- – Eikä Keilaniemeen suunniteltu laitos tarkkaan ottaen edes nouse vaan se laskee -”

    Se on tulossa Otaniemeen.

    Tuoppi T. Teekkari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *